Caini Dalmatian de Rasa

 
Vanzari Dalmatian

Originea rasei Dalmatian:

Rasa este recunoscuta in Croatia, provincia Dalmatia, regiune al carei nume il poarta incepand cu secolul al XVIII-lea. Totusi nu exista nici o dovada istorica ca aceasta rasa ar fi existat in spatiul balcanic inainte de inceputul secolului XX, cand au fost adusi de catre englezi. Datorita acestor neconcordante exista diverse variante despre originea rasei, una din aceste teorii pretinde ca unii caini asemanatori au fost descoperiti la sapaturile arheologice ce proveneau din Grecia,Roma si Egiptul antic.

Infatisarea rasei Dalmatian:

Cainii din rasa Dalmatian sunt caini de talie mijlocie, care au trupul destul de ce tradeaza rezistenta fizica pe care o au. Cunoscuti pentru eleganta lor, au corpul asemanator cu cel al rasei Pointer cu care sunt inruditi. Unghiile fie sunt albe, fie au aceeasi culoare ca si petele. Blana acestei rase este scurta, cu firele de par subtiri si dispuse des. Culoarea care predomina la rasa Dalmatian este albul, cu pete rotunde, bine definite, distribuite in mod egal pe tot corpul, de culoare neagra sau una din nuantele de maro. Catelusii se nasc cu blana complet alba, darla unii catelusi noi-nascuti putem vizualiza pe sub piele contururile petelor. Petele vor deveni evidente dupa o saptamana sau chiar mai mult de la nastere, se vor dezvolta rapid in timpul primelor saptamani de viata. Aceste pete continua sa se dezvolte atat in numar cat si in marime pe tot parcursul vietii, dar cu un ritm din ce in ce mai lent pe masura ce cainele imbatraneste.

dalmatian de vanzare, caini de vanzare, catei de vanzare dalmatian pret pui rasa dalmatian;

Personalitatea rasei:

Cainii din rasa Dalmatian ca rezultat al trecutului lor ca si caini de diligenta, sunt deosebit de activi si au nevoie de un program zilnic de exercitii fizice pentru a se mentine in forma. Sunt alergatori de mare viteza, dotati cu o rezistenta fizica si o incredere in fortele proprii  deosebite.
Dalmatieni au firi deosebit de sensibile, nu uita niciodata orice forma de maltratare si nu pot fi dresati prin metode aspre. Felul lor jucaus de a fi necesita o supraveghere constanta cand sunt in preajma copiilor mici, pe care ii pot accidental dezechilibra sau rani. Cateii din rasa Dalmatian sunt extrem de orientati spre oameni, se vor simti foarte singuri daca sunt lasati singuri, de aceea trebuie dresati sa accepte absenta stapanului daca aceasta este un fapt constant in viata lor, spre a evita tendintele distructive. Ca multi alti caini acestia, au nevoie in permanenta de stimulare mentala, altfel isi vor gasi o ocupatie cu diverse obiecte din jurul lor, in special cele care poarta mirosul stapanului. O optiune mai buna este sa i se asigure companie atat timp cat stapanul lipseste. Dalmatienii tanjesc dupa compania oamenilor si nu vor tolera sa fie lasati singur in curtea din spatele casei sau in subsol.
Cainii din rasa Dalmatian sunt faimosi si pentru inteligenta ascutita, spiritul de independenta si instinctele lor de supravietuire. Acestia au o memorie buna si nu uita prea usor persoanele cu care intra in contact de-a lungul vietii, si au firi blande si amabile. Fiind crescuti initial pentru pza, acesti caini pot deveni excesiv de teritoriali daca nu sunt dresati corespunzator. Sunt extrem de loiali stapanilor si ca rezultat vor fi deosebit de protectivi cu familiile lor umane. Datorita instinctului de protectie a celor apropiati, unele exemplare pot fi agresive cu alti caini, daca nu au fost educati potrivit si socializati de la o varsta frageda.
De-a lungul timpului acesti caini au fost crescuti pentru a indeplini diverse sarcini, de la pastoritul oilor, vanarea de rozatoare sau in haita, aportul vanatului, nu au fost niciodata specializati intr-un anumit domeniu. Reputatia lor ca si caini de diligenta a luat nastere in Anglia, in timpul domniei reginei Victoria, fiind un accesoriu la moda al postalioanelor, atragand privirile calatorilor prin gratia si eleganta cu care alergau alaturi de carutele trase de cai. In acelasi timp cainiii din rasa Dalmatian erau utili pentru ca eliberau drumul in fata trasurii, ajutandu-l astfel pe vizitiu sa controleze caii. Pentru a-si indeplini putea indeplini sarcina acesti caini dispuneau de o rezistenta fizica, viteza si dexteritate deosebite.
Particular in Statele Unite utilizarea rasei Dalmatian ca insotitori ai postalioanelor a foat transferata la prezenta lor alaturi de pompele de incendiu trase de cai. Actual cateii Dalmatian servesc ca mascote a serviciilor de pompieri, dar cu secole in urma, pe vremea cand pompierii se deplasau cu carutele, ei au prestat servicii valoroase. Dalmatienii si cainii sunt foarte compatibili asa ca acesti caini au fost usor dresati sa alerge in fata pompelor de incendiu spre a ajuta la eliberarea drumului si sa ghideze rapid caii si pompierii la locul incendiilor. Au facut parte din echipele de salvare a victimelor din cladirile in flacari si cum sunt recunoscuti a fi buni caini de paza, se crede ca erau utili brigazilor de pompieri ca si caini de paza ai sediului si echipamentului. Pompele de incendiu erau tractate de cai rapizi si puternici, o adevarata tentatie pentru hoti, Dalmatienii fiind cei ce ii tineau la distanta.

dalmatian de vanzare, caini de vanzare, catei de vanzare dalmatian pret pui rasa dalmatian;

Sanatatea si ingrijirea rasei:

Rasa Dalmatian este una foarte veche, multi cred ca a fost primul tip de caine pentru care omul a supravegheat imperecherile cu scopul de a promova anumite trasaturi: initial aspectul fizic, ulterior forta , rezistenta fizica si evitarea transmiterii pe cale genetica a anumitor boli. Rezultatul final este un caine longeviv si foarte puternic, cu o infatisare impresionanta atat prin aspectul blanii cat si prin gratie si eleganta. Dalmatieni nu sufera de boli comune altor rase cum ar fi displazia de sold, singurele afectiuni intalnite fiind legate doar de inaintarea in varsta.
Una dintre exceptiile acestei stari de sanatate infloritoare este predispozitia genetica spre surditate, cauzata de absenta celulelor pigmentare in urechea interna. Stapanii trebuie sa aiba grija sa limiteze aportul de purine, sa respecte o dieta sanatoasa pentru a-i asigura cainelui o stare de sanatate buna si dupa o anumita varsta.

Indatoririle stapanului de catei rasa Dalmatian:

Acesta trebuie sa fie pregatit sa dedice destul de mult timp zilnic exercitiilor fizice de care are atata nevoie aceasta rasa atat de energica. Trebuie sa li se dea oportunitatea de a alerga liberi, fara lesa, altfel energia lor de nestavilit va deveni o problema, putand avea tendinte spre comportament distrugator.

Caracteristicile cateilor rasa Dalmatian:

Cap: au nasul negru la cei cu pete negre si maroniu la cei cu pete ciocolatii.

Ochi: negri, maronii sau albastri, cu o expresie inteligenta.

Urechi: fine, subtire, se ingusteaza spre varf, prinse destul de sus, purtate aproape de cap.

Muscatura: in foarfeca.

Inaltime la maturitate:
     masculi: 50- 60 cm
     femele: 50-55 cm.

Greutate la maturitate:
      aproximativ 25 kg.

Durata de viata:
     10-12 ani

Culoare: Albul este predominant, cu pete rotunde, simetrice negre sau maronii inchis.

dalmatian de vanzare, caini de vanzare, catei de vanzare dalmatian pret pui rasa dalmatian;

Dalmatian Pret Pui

Dalmatian